
§ 2-117. Media coverage of proceedings 
before the Nebraska Supreme Court and 
the Nebraska Court of Appeals.

   (A) Definitions.

   (1) "Judicial proceeding" or "proceeding" as referred to in these rules shall include all public 
trials, hearings, or other proceedings in the Supreme Court and the Court of Appeals, except 
those specifically excluded by these rules.

   (2) "Expanded media coverage" includes broadcasting, televising, electronic recording, or 
photographing of judicial proceedings for the purpose of gathering and disseminating news to 
the public.

   (3) "Supreme Court" shall mean the Supreme Court of Nebraska.

   (4) "Chief Justice" shall mean the Chief Justice of the Supreme Court of Nebraska.

   (5) "Court of Appeals" shall mean the Nebraska Court of Appeals.

   (6) "Chief Judge" shall mean the Chief Judge of the Nebraska Court of Appeals.

   (B) General. Except as provided below, broadcasting, televising, recording, and 
photographing will be permitted in all judicial proceedings in the courtroom during sessions of 
the Supreme Court and the Court of Appeals, including recesses between sessions, under the 
following conditions:

   (1) There shall be no audio pickup or broadcast of conferences in a court proceeding 
between attorneys and their clients, between cocounsel, or between judges.

   (2) The quantity and types of equipment permitted in the courtroom shall be subject to the 
discretion of the Chief Justice within the guidelines set out in the accompanying rules.

   (3) Notwithstanding the provisions of any of these procedural or technical rules, the Chief 
Justice, or the Chief Judge as to the Court of Appeals, upon application, may permit the use 
of equipment or techniques at variance therewith, provided the application for variance is 
made at least 10 days prior to the scheduled hearing. Ruling upon such a variance application 
shall be in the sole discretion of the Chief Justice or the Chief Judge, as the case may be. 
Such variances may be allowed by the Chief Justice or the Chief Judge without advance 
application or notice if all counsel and parties consent.

   (4) The rights provided for herein may be exercised only by persons or organizations which 
are part of the news media.

   (5) These rules are designed primarily to provide guidance to media and courtroom 
participants and are subject to withdrawal or amendment by the Supreme Court at any time.



   (C) Preservation of Rights. Expanded media coverage of a proceeding shall be permitted in 
all judicial proceedings unless the court concludes, after objection and showing of good 
cause, that under the circumstances of the particular proceeding such coverage would 
materially interfere with the rights of the parties to a fair trial. The Chief Justice or the Chief 
Judge, when applicable, may, as to any or all media participants, limit or terminate 
photographic or electronic media coverage at any time during the proceeding in the event the 
Chief Justice or Chief Judge finds

   (1) that rules established under this order or additional rules imposed by the Chief Justice or 
Chief Judge have been violated or

   (2) that substantial rights of individual participants or rights to a fair trial will be prejudiced by 
such manner of coverage if it is allowed to continue.

   (D) Objections. A party to a proceeding objecting to expanded media coverage under these 
rules shall file a written objection, stating the grounds therefor, at least 3 days before 
commencement of the proceeding. All objections shall be heard and determined by the Chief 
Justice, or the Chief Judge as to the Court of Appeals, prior to commencement of the 
proceeding. Time for filing of objections may be extended or reduced in the discretion of the 
Chief Justice, or the Chief Judge as to the Court of Appeals, who may also in appropriate 
circumstances extend the right of objection to persons not specifically provided for in these 
rules.

   (E) Technical.

   (1) Equipment to be used by the media in the courtrooms during the proceeding must be 
unobtrusive and must not produce distracting sound. In addition, such equipment must satisfy 
the following criteria:

   (a) Still cameras are to be standard, professional quality, single-lens reflex or rangefinder 35 
mm cameras, or twin-lens reflex 120 mm cameras in good repair. Motor-driven film advances 
and autowinders on still cameras are not allowed.

   (b) Television cameras are to be electronic and, together with any related equipment to be 
located in the courtroom, must be unobtrusive in both size and appearance, and without 
distracting sound or light. Television cameras are to be designed or modified so that 
participants in the proceeding being covered are unable to determine when recording is 
occurring.

   (c) Microphones, wiring, and audio recording equipment shall be unobtrusive and of 
adequate technical quality to prevent interference with the proceeding being covered. No 
modifications of existing systems shall be made without approval by the Supreme Court after 
submission of a specific written proposal which shall include technical specifications and 
details of the proposed changes. Microphones for use of counsel and judges shall be 
equipped with off/on switches.

   (2) Other than light sources already existing in the courtroom, no flashbulbs or other artificial 
lighting device of any kind shall be employed in the courtroom.



   (3) The following limitations on the amount of equipment and number of photographic and 
broadcast media personnel in the courtroom shall apply:

   (a) At any one time, not more than one still photographer, using not more than two camera 
bodies and two lenses, shall be permitted in the courtroom during a proceeding.

   (b) Not more than one television camera, operated by not more than one person 
knowledgeable in its use, shall be permitted in the courtroom during any proceeding. Where 
possible, recording and broadcasting equipment which is not a component part of a television 
camera shall be located outside the courtroom.

   (c) Not more than one audio system shall be set up in the courtroom for broadcast coverage 
of a proceeding. Audio pickup for broadcast coverage shall be accomplished from any existing 
audio system present in the courtroom, if such pickup would be technically suitable for 
broadcast. Where possible, electronic audio recording equipment and any operating 
personnel shall be located outside the courtroom, except that an audio recorder which is a 
component part of the television camera operating in the courtroom may be used for audio 
pickup.

   (d) Where the above limitations on equipment and personnel make it necessary, the media 
shall be required to pool equipment and personnel. Pooling arrangements shall be the sole 
responsibility of the media, and neither the Supreme Court or the Court of Appeals nor their 
employees shall be called upon to mediate any dispute as to the appropriate media 
representatives authorized to cover a particular proceeding.

   (4) Equipment and operating personnel shall be located in, and coverage of the proceeding 
shall take place from, an area or areas within the courtroom designated by the Chief Justice 
or Chief Judge.

   (5) Television cameras and audio equipment may be installed in or removed from the 
courtroom only when court is not in session. In addition, such equipment shall at all times be 
operated from a fixed position. Still photographers and broadcast media personnel shall not 
move about the courtroom while a proceeding is in session, nor shall they engage in any 
movement which attracts undue attention. Still photographers shall not assume body positions 
inappropriate for spectators.

   (6) All still photographers and broadcast media personnel shall be properly attired and shall 
maintain proper courtroom decorum at all times while covering the proceeding.

Rule 17, (A)(5), (A)(6), (B)(3), (C), (C)(1), (D), (E)(3)(d), and (E)(4) amended April 15, 1992; 
Rule 17(B)(3) amended May 28, 1992; Rule 17(E)(1)(c) and (E)(3)(c) amended November 23, 
1999. Renumbered and codified as § 2-117, effective July 18, 2008.


