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Question Presented--  
May a judge or clerk magistrate: refuse to perform marriages for same-sex 

couples; refuse to perform marriages for same-sex couples if the couple can be 

referred to another judge willing to perform the ceremony; refuse to perform 

same-sex marriages if based on a personal or sincerely held religious belief that 

marriage is between one man and one woman; refuse to conduct all marriages; or 

limit performing marriage ceremonies to only close friends and relatives?  

  
 

Conclusion 

 With limited exceptions, the Nebraska Revised Code of Judicial Conduct does not permit 

a judge or clerk magistrate to refuse to perform same-sex marriages. 

 

Statement of Facts 

  On June 26, 2015, the U.S. Supreme Court ruled that the 14th Amendment requires a 

state to license a marriage between two people of the same sex. See Obergefell v. Hodges, Nos. 

14-55b, 14-562, 14-571, 14-574, 2015 WL 2473451 (U.S. June 26, 2015). The U.S. Supreme 

Court held that state laws restricting same-sex marriage are “invalid to the extent they exclude 

same-sex couples from civil marriage on the same terms and conditions as opposite-sex 

couples.”  Id. at *4. The Administrative Office of the Courts has sought an advisory opinion with 

regard to a number of anticipated questions, as set forth above, now that Nebraska’s prohibition 

on same-sex marriage has been invalidated by the high court. 

 

Applicable Code Sections 

Neb. Rev. Code of Judicial Conduct, Canon 1 and §§ 5-301.0, 5-301.1, 5-301.2 

Neb. Rev. Code of Judicial Conduct, Canon 2 and §§ 5-302.0, 5-302.2, 5-302.3 

Neb. Rev. Code of Judicial Conduct, Canon 3 and §§ 5-303.01, 5-303.16 

 

References in Addition to Nebraska Revised Code of Judicial Conduct 

Neb. Rev. Stat. § 42-108 (Reissue 2008). 

 

Discussion 

Although the performance of marriage ceremonies is not a mandatory function for a 

judge or clerk magistrate, the Legislature has limited the authority to conduct such ceremonies to 

clergy, judges, retired judges, clerk magistrates, and retired clerk magistrates. See Neb. Rev. 

Stat. § 42-108 (Reissue 2008); Neb. Rev. Code of Judicial Conduct § 5-303.16. Because of this 

narrow and specific grant of authority, the Committee concludes that the performance of a 

marriage ceremony by a judge or clerk magistrate is performance of a judicial function under the 

Code.   

 

Section 5-302.3(A) and (B) requires a judge to perform the duties of judicial office 

“without bias or prejudice,” and, specifically, to not manifest bias or prejudice based on sexual 
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orientation. If a judge is willing to perform traditional marriages, his or her refusal to perform 

same-sex marriages would be a manifestation of bias or prejudice based on sexual orientation 

when a valid law permits such couples to marry, even if the judge states that the reason is based 

on sincerely held religious beliefs or upon a personal belief. Section 5-302.2 provides that “[a] 

judge shall uphold and apply the law, and shall perform all duties of judicial office fairly and 

impartially.” Comment [2] acknowledges that while each judge comes to the bench with a 

unique background and personal philosophy, “a judge must interpret and apply the law without 

regard to whether the judge approves or disapproves of the law in question.” Thus, a refusal to 

perform a marriage based on the couple’s sexual orientation manifests bias or prejudice, and 

violates §§ 5-302.2 and 5-302.3.  

 

While § 5-303.16 lists the performance of a marriage ceremony as an extrajudicial 

activity, Canon 3 states that “[a] judge shall conduct the judge’s personal and extrajudicial 

activities to minimize the risk of conflict with the obligations of judicial office.” When engaging 

in extrajudicial activities, a judge shall not “participate in activities that would appear to a 

reasonable person to undermine the judge's independence, integrity, or impartiality.” § 5-

303.1(C).  

 

   Most basically, § 5-301.1 requires that “[a] judge shall comply with the law, including the 

Code of Judicial Conduct.”  Section 5-301.2 states that “[a] judge shall act at all times in a 

manner that promotes public confidence in the independence, integrity, and impartiality of the 

judiciary, and shall avoid impropriety and the appearance of impropriety.” Comment [5] sets 

forth a test for appearance of impropriety as “whether the conduct would create in reasonable 

minds a perception that the judge violated this Code or engaged in other conduct that reflects 

adversely on the judge's honesty, impartiality, temperament, or fitness to serve as a judge.” 

Because the U.S. Supreme Court has invalidated prohibitions against same-sex marriage, the 

refusal to perform such marriages while performing opposite-sex marriages would constitute a 

refusal to follow the law, a violation of § 5-301.1. In addition, a refusal to perform a same-sex 

marriage would question the integrity and impartiality of the judiciary as well as giving the 

appearance of impropriety, a violation of § 5-301.2. 

 

 In summary, the Committee concludes that when the U.S. Supreme Court’s decision in 

Obergefell takes effect, a judge or clerk magistrate may not refuse to perform a same-sex 

marriage notwithstanding the judge’s or clerk’s personal or sincerely held religious belief that 

marriage is between one man and one woman. A refusal to perform the ceremony but providing 

a referral to another judge willing to perform a same-sex marriage similarly manifests bias or 

prejudice based on a couple’s sexual orientation and is prohibited. A judge or clerk magistrate 

may avoid such personal or religious conflicts by refusing to perform all marriages, because the 

performance of marriage ceremonies is an extrajudicial activity and not a mandatory duty. While 

a judge or clerk magistrate who chooses to only perform marriage ceremonies for close friends 

and relatives is not obligated to perform ceremonies for those who are not close friends and 

relatives, as such a practice is not based on a discriminatory intent, a judge or clerk magistrate 

who performs marriages only for close friends or relatives may not refuse to perform same-sex 

marriages for close friends or relatives.  
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Disclaimer 

 This opinion is advisory only and is based on the specific facts and questions submitted 

by the person or organization requesting the opinion pursuant to appendix A of the Nebraska 

Revised Code of Judicial Conduct. Questions concerning ethical matters for judges should be 

directed to the Judicial Ethics Committee. 
 

 APPROVED AND ADOPTED BY THE COMMITTEE 

 ON JUNE 29, 2015 

 

Judge John F. Irwin  

Judge J Russell Derr 

Judge Linda S. Caster Senff 

Judge Max J. Kelch 

Judge Edward D. Steenburg 

Judge Vicky L. Johnson 

Judge Linda S. Porter 
  

  


