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Question Presented--  

May a judge or magistrate, at an employee's request, write a letter of 

recommendation for that employee discussing the employee’s abilities as an 

employee who has applied for a job in a different court?  May the letter be on the 

court’s letterhead?  May the letter be signed with the title "Judge of the Court?" 

Would the same answer apply if the clerk was applying for a job outside of the 

court system, that is, in the private sector?  
 

 
 

Conclusion 

 Although a judge or magistrate should be sensitive to possible abuse of the prestige of 

office, a judge or magistrate may, based on the personal knowledge of the judge or magistrate, 

serve as a reference or provide a letter of recommendation for a court clerk, whether the clerk is 

applying for a job within the court system or in the private sector.  The letter of recommendation 

may be on court letterhead and may be signed with the title “Judge.”   

 

Applicable Code Sections 

Neb. Rev. Code of Judicial Conduct § 5-301.3, and comment 2 

Neb. Rev. Code of Judicial Conduct § 5-303.3  

 

References in Addition to Nebraska Revised Code of Judicial Conduct 

Nebraska Judicial Ethics Opinion 90-2  

Nebraska Judicial Ethics Opinion 91-1 

Nebraska Judicial Ethics Opinion 92-7 

Nebraska Judicial Ethics Opinion 98-4 

Nebraska Judicial Ethics Opinion 07-4 

Virginia Judicial Ethics Advisory Opinion 06-1 

U.S. Advisory Opinion 73 (2009) 

Massachusetts Advisory Opinion 94-1 

New York Advisory Opinion 88-10 

Arizona Advisory Committee 92-6 

 

Discussion 

Over the years, this Committee has held that as long as a judge has personal knowledge of 

the individual seeking the recommendation, the judge may provide a recommendation for another 

person involving employment or education opportunities, bar admission, professional awards, 

and other similar situations.   

This Committee has previously held that judges do not violate the Code of Judicial 

Conduct by submitting:  

(1) a letter of support for a funding grant on behalf  of a victim assistance or CASA 

agency, based on the judge's personal knowledge.  See Nebraska Judicial Ethics Opinion 98-4;  

(2) letters of recommendation for acquaintances who are applying to law school, for a 

judgeship, or for employment in general.  See Nebraska Judicial Ethics Opinion 90-2;  
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(3) a response to a request from Martindale-Hubbell to rate an attorney so long as the 

evaluation is confidential and is not used to create the public impression that a judge endorses a 

particular lawyer. See Nebraska Judicial Ethics Opinion 91-1;  

(4) a letter of recommendation on behalf of a court clerk nominated for "Outstanding 

County Official of the Year." See Nebraska Judicial Ethics Opinion 92-7; and 

(5) a letter of recommendation to a particular college on behalf of a student the  judge has 

known for most of the student’s life, subject to certain guidelines and limitations. See Nebraska 

Judicial Ethics Opinion 07-4. 

This Committee, in Nebraska Judicial Ethics Opinion 07-4, adopted the following 

guidelines, originally set out in Virginia Judicial Ethics Advisory Opinion 06-1, which are 

applicable to a judge writing a letter of recommendation for employment purposes: 

1. Judges shall not testify as a character witness. This prohibition extends to writing a 

letter as a character witness, or a letter that is the substantial equivalent. See, also, § 5-

303.3.   

2. In order to avoid lending the prestige of judicial office to advance the private interests 

of others, judges should send the letters directly to the institution or group that is 

accepting the letters. Judges should address the letter specifically to the institution or 

group and should avoid such salutations as “To whom it may concern.” The judge 

may choose to ask that the recipient of the letter maintain confidentiality and not share 

the letter with any other institution or person. 

3. Reasonable steps must be taken to avoid lending the prestige of the office to the 

recommendation.  See § 5-301.3, comment 2.  If judges use official stationery, they 

should indicate clearly on the letter that the communication is “personal and 

unofficial.”  Judges should take this precaution even when using personal stationery, 

if the envelope bears any indication that it comes from a court.  

4. A judge writing a letter of recommendation or acting as a reference must have 

substantial personal knowledge of the subject of the reference.  See § 5-301.3, 

comment 2.  Thus, the information provided by the judge should be limited to what 

the judge personally has observed and not what others have told the judge about the 

individual or include opinions about the individual’s reputation.        

Permitting a judge to provide letters of recommendation recognizes that “judges are 

members of society, and of the community at large, and . . . not every action of a judge is 

intended, or could reasonably be perceived, as an assertion of the prestige of judicial office.” U.S. 

Advisory Opinion 73 (2009).  

Judges should not be precluded from doing things legitimately done by others in society 

unless there is an identifiable basis in the language of the Code of Judicial Conduct to do so. 

Letters of recommendation are routinely asked of people who have attained some level of 

competence in their field or some level of acquaintance with the applicant. Writing such a letter 

is often an imposition that many believe that they have a professional or social obligation to 

perform. Indeed, sometimes judges have special knowledge that makes them uniquely qualified 

to assess the suitability of an applicant for a position. See Massachusetts Advisory Opinion 94-1. 

Prohibiting judges from writing letters of recommendation “would prevent, for example, 

a lawyer, or even a housekeeper, who has worked directly for a judge, from obtaining the judge’s 

recommendation when seeking other employment, or a paralegal who has worked directly for a 

judge from obtaining the judge’s recommendation when applying to a law school.” See New 

York Advisory Opinion 88-10.  
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The Code of Judicial Conduct was not “intended to penalize those persons who work 

with a judge by forbidding the judge from commenting on their character or ability to a potential 

employer.” See Arizona Advisory Committee 92-6. 

Thus, as long as a judge has personal knowledge of the individual seeking the 

recommendation, the judge may provide a recommendation for another person involving 

employment.  The Committee sees no reason to differentiate between people who work with the 

judge and people the judge is acquainted with, or between applications for employment 

opportunities in other courts or in the private sector.  

Given the Committee’s opinion that court letterhead may be used for a letter of 

recommendation, which presumably includes the judge’s name and title, the Committee sees no 

reason for the judge not to be able to sign the letter with the title “Judge.”   

 

Disclaimer 

 This opinion is advisory only and is based on the specific facts and questions submitted 

by the person or organization requesting the opinion pursuant to appendix A of the Nebraska 

Revised Code of Judicial Conduct. Questions concerning ethical matters for judges should be 

directed to the Judicial Ethics Committee. 

 

 APPROVED AND ADOPTED BY THE COMMITTEE 

 ON JUNE 23, 2016 

 

 

Judge John F. Irwin  

Judge J Russell Derr 

Judge Edward D. Steenburg 

Judge Vicky L. Johnson 

Judge Linda S. Porter 

Judge Jeffrey M. Wightman 

Judge James C. Stecker 
  

  


