
Nebraska Ethics Advisory Opinion for Lawyers 
No. 06-11 

 
(This opinion rescinds Formal Opinion 92-4) 

 
 AN ATTORNEY MAY DONATE LEGAL SERVICES TO A CHARITY TO BE 

AUCTIONED BY THE CHARITY AS A FUND RAISER WITH THE CHARITY TO 
KEEP ALL THE PROCEEDS OF THE AUCTION IF APPROPRIATE ETHICAL 
SAFEGUARDS ARE IN PLACE. 

 
QUESTION PRESENTED 

 
May an attorney donate to a non-profit organization for use at a fund raising auction a 
gift certificate which would be redeemable alternatively for $100 in cash or restaurant 
certificates, or $500 in legal services by the donating attorney?  In other words, may an 
attorney donate legal services to a non-profit organization for auction as a fund raiser? 
 

FACTS 
 
An attorney wishes to donate to a non-profit organization for sale at an auction for the 
benefit of the non-profit organization, a gift certificate redeemable for $100 in cash or 
restaurant certificates, or at the option of the purchaser, $500 worth of the attorney’s 
legal services.   
 

APPLICABLE RULES PROVISIONS 
 

RULE 7.1 COMMUNICATIONS CONCERNING A LAWYER’S SERVICES 
 
A lawyer shall not make a false or misleading communication about the lawyer or the 
lawyer’s services.  A communication is false or misleading if it contains a material 
misrepresentation of fact or law, or omits a fact necessary to make the statement 
considered as a whole not materially misleading. 
 
RULE 7.2 ADVERTISING 
 
(a) Subject to the requirements of Rules 7.1 and 7.3, a lawyer may advertise services 
through written, recorded or electronic communication, including public media. 
 
(b) A lawyer shall not give anything of value to a person for recommending the lawyer’s 
services except that a lawyer may 
 
 (1) pay the reasonable costs of advertisements or communications permitted by 
this rule; 
 
 (2) pay the usual charges of a legal service plan or not-for-profit or qualified 
lawyer referral service. . .  
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(c) any communication made pursuant to this rule shall include the name and office 
address of at least one lawyer or law firm responsible for its content. 
 

Comment [5] Lawyers are not permitted to pay others for channeling professional 
work.  

 
RULE 7.3 DIRECT CONTACT WITH PROSPECTIVE CLIENTS 
 
(c) Every written, recorded or electronic communication from a lawyer soliciting 
professional employment from a prospective client shall include the words “This is an 
advertisement” on the outside of the envelope, if any, and at the beginning and ending 
of any recorded or electronic communication, and in the subject line of an email, unless 
the recipient of the communication is a person specified in paragraphs (a)(1) or (a)(2) 
[lawyers or close relatives].  
 
RULE 7.4 COMMUNICATIONS OF FIELDS OF PRACTICE 
 
(a) A lawyer may communicate the fact that the lawyer does or does not practice in 
particular fields of law.  
 
RULE 1.1 COMPETENCE 
 
(a) A lawyer shall provide competent representation to a client.  Competent 
representation requires the legal knowledge, skill, thoroughness, preparation, and 
judgment reasonable necessary for the representation.  
 
RULE 5.3 RESPONSIBILITIES REGARDING NONLAWYER ASSISTANTS 
 
With respect to a nonlawyer employed or retained by or associated with a lawyer: 
 
(a) a partner, and a lawyer who individually or together with other lawyers possesses 
comparable managerial authority in a law firm shall make reasonable efforts to ensure 
that the firm has in effect measures giving reasonable assurance that the person’s 
conduct is compatible with the professional obligation of the lawyer; 
 
(b) a lawyer having direct supervisory authority over the nonlawyer shall make 
reasonable efforts to ensure that the person’s conduct is compatible with the 
professional obligations of the lawyer; and 
 
(c) a lawyer shall be responsible for conduct of such a person that would be a violation 
of the Rules of Professional Conduct if engaged in by a lawyer if: 
 
 (1) the lawyer orders or, with the knowledge of the specific conduct, ratifies the 

conduct involved; or  
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 (2) the lawyer is a partner or has comparable managerial authority in the law firm 
in which the person is employed, or has direct supervisory authority over the 
person, and knows of the conduct at a time when its consequences can be 
avoided or mitigated but fails to take reasonable remedial action.  

 
RULE 5.4 PROFESSIONAL INDEPENDENCE OF A LAWYER 
 
(a) A lawyer or law firm shall not share legal fees with a nonlawyer . . .  
 
(b) A lawyer shall not form a partnership with a nonlawyer if any of the activities of the 
partnership consist of the practice of law. 
 
(c) A lawyer shall not permit a person who recommends, employs, or pays the lawyer to 
render legal services for another to direct or regulate the lawyer’s professional judgment 
in rendering such legal services.  
 

DISCUSSION 
 

Formal Opinion 92-4 determined that an attorney man not donate legal services to a 
nonprofit organization for sale at an auction for the benefit of the nonprofit organization.  
Subsequently, in an informal opinion the committee reversed itself and determined that 
a similar plan was ethical so long as certain safeguards were in place to avoid ethical 
pitfalls, overruling Formal Opinion 92-4 but not publishing the opinion with the result that 
the practicing bar is still guided by Opinion 92-4.  Opinion 92-4 discussed that there was 
a split among the states and some allowed and some disapproved of such conduct.  
Eight years later two other jurisdictions had lined up on the side of allowing such 
conduct, and one jurisdiction had reversed its prior stance.   
 
In the informal opinion this committee discussed the reasons for prohibiting donations of 
legal services, specifically that there was the possibility that a lawyer would be giving 
something of value to the charity in return for the charity recommending the lawyer’s 
services, and that misleading statement could be made about the attorney, resulting in 
the selection of an attorney on an uninformed basis.  It determined that the issue of a 
referral fee seemed to apply more appropriately to a lawyer paying a fee to a third party 
to recommend that lawyer to a paying client.  Here, the client pays something of value 
to the charity and the lawyer receives nothing other than the satisfaction of doing a good 
deed.  It further determined that the possibility of misleading information being 
communicated to the bidders could be adequately protected against by the attorney in 
the wording of the auction item that the services would only be in the lawyer’s area of 
competence, that the attorney retains the right to decline the service for conflicts or 
other ethical problems in which case the price would be refunded by the attorney, and 
that communications regarding the auction not be false and misleading.   
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CONCLUSION 
 
The informal opinion concluded that an attorney may donate legal services to a 
charitable organization if all of the following requirements are met: 
 
 1. Services only in the lawyer’s area of competence are donated; 
 
 2. The specific service and identity of the lawyer are clearly disclosed; 
  
 3. The lawyer retains the right to decline for conflicts of interest or other 

ethical reasons the representation in which case the lawyer will refund in full the 
auction price paid by the client; and  

 
 4. All communications regarding the auction comply with the above 

requirements and are not false and misleading. 
 
The Advisory Committee agrees with this conclusion.  Opinion 92-4 which conflicts with 
this opinion is rescinded. 
 
 

Formal Opinion No. 92-4 is rescinded for the reasons stated herein. 
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