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NEBRASKA ETHICS ADVISORY OPINION FOR LAWYERS  

No. 12-01 

 

A Nebraska Law Firm May Operate in Different Cities  

with Different Trade Names and Different Attorneys 

 

QUESTION PRESENTED 

 

Whether a Nebraska Law Firm may operate in different cities with 

different trade names and different attorneys. 

 

Factual Overview 
 

A Nebraska firm purchased a law practice from a sole practitioner in another 

Nebraska city.  The sole practitioner continues to practice with the firm in his old office 

and is officially listed as “of counsel” status on the firm’s letterhead for that office only.  

The Firm desires to create separate trade names for their original office and their newly-

acquired office in another city.  

To avoid creating confusion among its clients throughout Nebraska, the Law Firm 

needs to clearly communicate that the sole practitioner in another city is a member of the 

firm, just operating out of a different office than the firm’s main office. The challenge in 

the present case is that there are not two firms with separate identities – there is one firm 

with two offices with the desire to have a different trade name in place for each of the 

offices. That would preclude use of “associated” or “affiliated” language to link the two 

offices. The Firm would have to explain the relationship between itself and the sole 

practitioner, to every client that used the sole practitioner’s office purchased by the firm. 

Perhaps the firm should consider listing the sole practitioner as “of counsel” in 

both of its offices’ names.  That would demonstrate an attempt to avoid confusion. 
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Avoiding confusion and preventing misleading information to be publicized are the 

objectives of this present case. 

 

THE APPLICABLE RULE AND COMMENTS 

Starting with the basic Rules of Professional Conduct, Rules 3-507.1 and 3-507.5 

are instructive: 

§ 3-507.5. Firm Names and Letterheads 

(a) A lawyer shall not use a firm name, letterhead or other professional designation that 

violates Rule 7.1. A trade name may be used by a lawyer in private practice if: 

 

(1) the trade name includes the name of at least one of the lawyers practicing under said 

name. A law firm consisting solely of the name or names of deceased or retired members 

of the firm does not have to include the name of an active member of the firm; 

 

(2) the trade name does not imply a connection with a government entity, with a public or 

charitable legal services organization or any other organization, association or institution 

or entity, unless there is, in fact, a connection; and 

 

(3) the trade name is not otherwise in violation of Rule 7.1. 

 

(d) Lawyers may state or imply that they practice in a partnership or other organization 

only when that is the fact. 

 

COMMENT 

[1] A firm may be designated by the names of all or some of its members, by the names 

of deceased members where there has been a continuing succession in the firm's identity. 

It may be observed that any firm name including the name of a deceased partner is, 

strictly speaking, a trade name. The use of such names to designate law firms has proven 

a useful means of identification. However, it is misleading to use the name of a lawyer 

not associated with the firm or a predecessor of the firm, or the name of a nonlawyer. 

 

[2] With regard to paragraph (d), lawyers sharing office facilities, but who are not in fact 

associated with each other in a law firm, may not denominate themselves as, for example, 

“Smith and Jones,” for that title suggests that they are practicing law together in a firm. 

 

 

§ 3-507.1. Communications Concerning a Lawyer's Services 
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A lawyer shall not make a false or misleading communication about the lawyer or the 

lawyer's services. A communication is false or misleading if it contains a material 

misrepresentation of fact or law, or omits a fact necessary to make the statement 

considered as a whole not materially misleading. 

 

 With these above two rules, the firm needs to make sure the relationship between 

the partners of that firm are clearly articulated to clients of the former sole practitioner’s 

office that will go by a name which includes the former sole practitioner’s office. How to 

do this successfully is where the two firms run into trouble. 

  While not specifically applicable in the present case, a lawyer who opens a solo 

practice may conduct his or her business under any trade name that does not constitute a 

false or misleading communication about the lawyer or the lawyer’s services. A solo 

practitioner must take care, however, to insure that clients and potential clients are not 

misled as to the nature of his or her practice.   

Rule 3-507.1(a) generally provides that: "A lawyer shall not use a firm name, 

letterhead or other professional designation that violates Rule 3-507.1." Rule 3-507.1(a), 

in turn, prohibits lawyers from making a "false or misleading communication" 

concerning the lawyer or the lawyer’s services. A statement is false or misleading if it: 

contains a material misrepresentation of fact; omits a fact necessary to make the 

statement considered as a whole not materially misleading; or contains an assertion about 

the lawyer or the lawyer’s services that cannot be sustained. Id. § 3-507.1(a).         

This general prohibition on materially misleading representations is applied to law 

firm names, in part, through Rule 3-507.5(d), which provides: "Lawyers may state or 

imply that they practice in a partnership or other organization only when that is the fact." 

Thus, for example, lawyers who share office facilities but who are not, in fact, partners 

may not denominate themselves as, say, "Smith and Jones" because that title suggests a 
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partnership in the practice of law that does not in fact exist. Rule 3-507.5, Comment [2]. 

More broadly, one may not use the name of a particular lawyer as part of the firm’s name 

if the lawyer is not associated with the firm or is not a predecessor of the firm. Id. at 

Comment [1].  

Courts have applied Rule 3-507.5 and its commentary in a manner that furthers 

the general prohibition on a misleading firm name. Thus, it is commonplace that a firm 

name must reflect accurately the nature of the entity that bears it and the nature of the 

relationship of the lawyers who are affiliated with it. Since the former sole practitioner 

remains an active participant at his old office, along with lawyers from the purchasing 

firm’s office, using their names in the trade name for that office complies with Rule 3-

507.5 (and, therefore, 3-507.1). The use of the former sole practitioner’s name with the 

other partner names in the formation of a trade name for the former sole practitioner’s 

office does not create the confusion that Rules 3-507.1 and 3-507.5 are trying to prevent. 

How to link the two offices while at the same time avoiding confusion is the next step in 

this present scenario. 

The possibility for confusion between these two offices is particularly acute as the 

connection between and amongst the members of the differently named entities requires 

an explanation. If two lawyers who share offices maintain a continuing relationship akin 

to that of "of-counsel" association, they may hold themselves out as such, though they 

may not take the next step of misleadingly practicing under a trade name such as "Law 

Offices at X Square" which implies a unitary relationship. See N.Y. City Ethics Op. 

1995-8 (1995); see also ABA Informal Op. 85-1511 (1985) (firm may name itself "The X 

Partnership" where X is a retired former partner).  
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Where the question is whether a particular form of firm name might mislead 

members of the public, the public’s actual confusion (or lack thereof) seems germane to 

the inquiry. It is, therefore, worth asking whether the public could actually be confused 

by the fact that the former sole practitioner’s office is actually a second office for the law 

firm. 

As Rule 3-507.5, comment [1] explains, any analysis of trade names’ use should 

take into account broader constitutional considerations. The United States Supreme Court 

has held that the First Amendment protects commercial speech and that the public, 

generally, has a right to receive truthful and non-deceptive information. See Bates v. State 

Bar, 433 U.S. 350 (1977) (commercial speech serves individual and societal interests in 

assuring informed and reliable decision-making). To be sure, a state may regulate trade 

names where their use is deceptive, see Friedman v. Rogers, 440 U.S. 1 (1979), but the 

First Amendment clearly prohibits the regulation of lawyer speech where such regulation 

is based merely on speculative harms. E.g. In re RMJ, 455 U.S. 191 (1982) (rejecting 

restriction on listing expertise); Peel v. Attorney Registration and Disciplinary Com’n of 

Illinois, 496 U.S. 91 (1990) (rejecting restriction on advertisement as trial specialist); 

Ibanez v. Florida Dept. of Business and Prof. Regulation, 512 U.S. 133 (1994) (rejecting 

listing of CPA qualification). As the Supreme Court has said: "[T]he States may not place 

an absolute prohibition on certain types of potentially misleading information. . . if the 

information also may be presented in a way that is not deceptive." In re RMJ, 455 U.S. at 

203.  
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Thus, at a minimum, in interpreting the Nebraska Rules of Professional Conduct, 

one should err on the side of permitting lawyers to choose their own trade names unless 

there is a clear indication that the name is deceptive or misleading.  

Cases and opinions on lawyer’s speech make clear that the context of trade 

names, and their relationship with other trade-named firms, matters. Specifically, two 

firms may reflect their association with each other - but only in a manner that 

contextually makes clear the nature of their relationship. See ABA Formal Op. 94-388 

(1994) (provides that if firms retain their own separate identities, but represent that they 

are an "associated" or "affiliated" firm of another firm, this form of networking is 

permissible under Rule 3-507.1 and 3-507.5 provided the clients receive "information 

that will tell them the exact nature of the relationship and extent to which resources of 

another firm will be available in connection with the client's retention of the firm that is 

claiming the relationship."); ABA Formal Op. 84-351 (1984) (law firms may list 

themselves as "Affiliated" or "Associated," so long as communications regarding the 

nature of the firms’ relationship are clear and not misleading).  

Conclusion 

 

Practitioners should exercise caution to insure that the manner in which they 

conduct their practice does not, in context, mislead clients or potential clients. 

Practitioners are also affirmatively obligated to correct any misimpression that might 

arise whenever they know or reasonably should know that a client may be confused. The 

steps that the firm proposes to take to inform their former sole practitioner’s clients is a 

necessity. In addition, it would benefit the firm if they amended their letterhead to more 

closely resemble the letterhead of both offices.  
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To avoid confusion, the letterhead of both offices should have both trade names 

with the names of the attorneys practicing at the respective offices listed under the 

respective trade name.  This would show that the firm has proactively demonstrated the 

relationship between the two trade names while actively attempting to clarify the 

relationship between the two offices. These steps are required to be in compliance with 

Rules 3-507.1 and 3-507.5. 

 

 


