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QUESTION PRESENTED 

When a client file is closed, is it permissible to make an electronic copy of the file and then 

destroy the physical file immediately? 

 

Brief Answer 

 The Nebraska Rules of Professional Conduct do not prohibit an attorney from 

keeping a closed client file in electronic form and immediately destroying the physical 

copy. However, several factors should be considered before a file is destroyed, such as 

whether it would be in the best interest of the client to keep the physical/paper copy and 

whether physical/paper copies of documents will be needed to satisfy the original 

document rule. 

FACTS 

 A legal services organization has asked about file retention requirements under 

the Nebraska Rules of Professional Conduct. The organization currently retains the 

physical/paper copy of its clients’ files for seven years. Physical storage space has 

become an issue, so it is considering the use of current technology that involves scanning 

its closed files and digitally storing the scanned images in lieu of physical storage. 

Applicable Rules of Professional Conduct 

 Section 3-501.15(a): “A lawyer shall hold property of clients or third persons that is 

in a lawyer's possession in connection with a representation separate from the lawyer's 

own property. Funds shall be kept in a separate account maintained in the state where 

the lawyer's office is situated. Other property shall be identified as such and appropriately 

safeguarded. Complete records of such account funds and other property shall be kept 

by the lawyer and shall be preserved for a period of 5 years after termination of the 

representation.” 

Section 3-501.16(d): “Upon termination of representation, a lawyer shall take steps 

to the extent reasonably practicable to protect a client's interests, such as giving 

reasonable notice to the client, allowing time for employment of other counsel, 

surrendering papers and property to which the client is entitled and refunding any advance 
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payment of fee or expense that has not been earned or incurred. The lawyer may retain 

papers relating to the client to the extent permitted by other law.”  

Discussion 

 There are no specific rules of professional conduct that address the requirements 

of lawyers to retain a physical copy of a file instead of an electronic copy. However, some 

factors should be considered before destroying the physical file and retaining only a digital 

file.  As stated in Opinion 88-3, “the retention or destruction of client files is primarily a 

matter of good judgment. . .”  That decision is no longer controlling, pursuant to Opinion 

12-07, but much of the logic and reason of the opinion still offer sound guidance.  Since 

its drafting, the adoption of the Model Rules of Professional Conduct stated a minimum 

time which files must be retained. The rule now states that other property shall be 

preserved for a period of five (5) years. Opinion 12-07 listed several factors to consider 

with regard to the retention of files: 

1. The file may include original documents or other property furnished by or on 

behalf of the client, the return of which might reasonably be expected by the client. 

Before destroying such documents or property, the client should be asked whether 

he wants delivery of them. Alternatively, the lawyer may simply deliver such 

documents to the client with appropriate advice regarding factors which the client 

should consider in determining which items to preserve. Where unable to contact 

the client, the lawyer should be guided by the foreseeable need for the documents 

in determining whether to destroy them.  

2. An attorney must use care not to destroy or discard information that he knows 

or should know may still be necessary or useful in the assertion or defense of the 

client’s position in a matter for which a statute of limitations has not expired.  

3. An attorney must consider the reasonable expectations of the client for the 

preservation of files.  

4. The nature and contents of some files may indicate a need for longer retention 

than do the nature and contents of other files, based upon their relevance and 

materiality to matters that can be expected to arise in the future.  
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5. Disposition of client files must be made in such a manner as to protect full the 

confidentiality of the contents. 

The State Bar of Arizona discussed the digital retention of client files in some detail. 

Arizona Informal Opinion 07-02 (2007) emphasized that a lawyer must make 

considerations such as the ability of the client to be able to open and access the electronic 

file format, assuring that the digitized file is complete and accurate, receiving consent from 

the client to digitize the file, and returning the hard copy to the client after digitizing it. The 

Arizona committee found that in appropriate cases, with careful consideration of the 

effects on a client, a lawyer may digitally store client files. 

In considering the obligation of an attorney to provide a file to a client, this 

committee stated in Opinion 12-09 that production of a file to the client may be 

accomplished by a scanned or hard copy. This necessarily means that retaining a 

scanned copy of a client file should comply with the Rules of Professional Conduct. 

However, there might be unique circumstances where maintaining a paper copy of a client 

file would outweigh the convenience of an electronically stored copy (e.g. large items such 

as architectural/engineering plans, large photos, items that might be costly to reproduce 

from digital to paper).  The same considerations should be applied when determining 

whether the physical file should be destroyed with only a digital copy being retained. The 

reasonable expectations of the client must be considered.  

Other considerations may include, but are not limited to, the potential need for a 

physical copy at trial, the original document rule, or the client’s or lawyer’s future use of 

the physical file.  The original document rule states, “A duplicate is admissible to the same 

extent as an original unless (1) a genuine question is raised as to the authenticity of the 

original or (2) in the circumstances it would be unfair to admit the duplicate in lieu of the 

original.” Neb. Rev. Stat. § 27-1003 (Reissue 2008). Thus, an attorney should consider if 

an original document will be needed to satisfy the original document rule in future 

litigation.  In addition, it was stated in opinion 12-07 that an attorney should make 

reasonable efforts to contact the client regarding the importance of the documents in the 

physical file after the file is closed. 
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Conclusion 

Given the impact of technology on how files can be retained, it is not reasonable 

or practical keep physical/paper copies of every client file. Factors to consider include:  

availability and cost of physical and electronic storage space, ease of access to 

documents, potential need for originals in future litigation, and preserving confidentiality.  

It is reasonable for an organization to digitize its closed files. However, the organization 

must consider the factors noted above and any other considerations that are pertinent to 

the contents of a particular file.  A written procedure for file retention and ultimate 

destruction of physical and digital copies of the contents of files should be maintained, 

followed, and revised as needed. 


