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     1.     IT IS IMPROPER FOR A LAWYER TO PREPARE, 
CAUSE TO BE PREPARED, OR PARTICIPATE IN THE 
PUBLICATION OF NEWS ARTICLES INFORMING THE 
PUBLIC OF HIS ATTENDANCE AT LEGAL EDUCATION 
SEMINARS OR PROGRAMS OF A SIMILAR NATURE. 

     2.     NEITHER THE NEBRASKA STATE BAR 
ASSOCIATION NOR ANY OF ITS AFFILIATED OR 
SUBORDINATE ORGANIZATIONS OR COMMITTEES 
SHOULD IDENTIFY IN NEWS RELEASES ANY LAWYERS 
WHO WERE MERELY IN ATTENDANCE AT LEGAL 
EDUCATION SEMINARS OR PROGRAMS OF A SIMIIAR 
NATURE SPONSORED BY ANY OF THE ABOVE 
ORGANIZATIONS.  

Inquiry has been received concerning news items 
appearing in newspapers setting forth the names of 
local lawyers who were in attendance at legal education 
seminars, and requesting our opinion as to the propriety 
thereof, suggesting that such a news item might 
indicate to the general public that the lawyer or lawyers 
named had attained an expertise in the field which was 
the subject of the seminar, and thereby constitutes 
prohibited advertising. .  

DR 2-101 (A) of the Code of Professional Responsibility 
provides:  

"A lawyer shall not prepare, cause to be 
prepared, use, or participate in the use of, 
any form of public communication that 
contains professionally self-laudatory 
statements calculated to attract lay clients; 
as used herein, 'public communication' 
includes, but is not limited to, 
communication by means of television, 
radio, motion picture, newspaper, magazine, 
or book." 



DR 2-101 (B) states: 

"A lawyer shall not publicize himself, his 
partner, or associate as a lawyer through 
newspaper or magazine advertisements, 
radio or television announcements, display 
advertisements in city or telephone 
directories, or other means of commercial 
publicity, nor shall he authorize or permit 
others to do so in his behalf except as 
permitted under DR 2-103." 

The exceptions permitted under DR 2-103 are not 
applicable to the present factual situation. 

At the outset, we are faced with two methods by which 
the information could have been obtained by the 
newspaper, viz: first, either directly or indirectly from 
the lawyer himself; or second, from a news release by 
the sponsoring organization, or from outside sources 
without the knowledge of the named lawyer or lawyers 
involved.  

In the first situation, if disseminated by the lawyer 
directly or indirectly, such would constitute a violation of 
DR 2-101. The Committee on Ethics and Professional 
Responsibility of the ABA set forth the following rule in 
Informal Decision C-479:  

"You propound to this Committee the 
question: Does a lawyer's release of news 
items of his activities to a newspaper for 
publication, unsolicited by the newspaper, 
constitute unethical conduct? 

"The question propounded assumes that the 
newspaper does not solicit the proposed 
news releases, but that the lawyer solicits 
the newspaper to accept for publication the 
proposed news material directly portraying 
the activities of the lawyer, designed to 
accomplish the ulterior purpose of extolling 
his good name and virtues to the general 
public. Such conduct of necessity would 



constitute a form of public self-laudation 
designed indirectly to further the 
professional interests of the lawyer.  

"We are therefore constrained to answer the 
proposed question in the affirmative."  

Coming then to the second situation, unsolicited 
newspaper publicity, we quote from Formal Opinion 62: 

"But if it be true that such publication has 
been made as suggested, without his 
consent, nevertheless it was the duty of the 
lawyer, as soon as his attention was called 
thereto, to request and require the publisher 
to discontinue publication of the article. The 
failure to do so would permit him to be 
'advertised' by indirection contrary to the 
provisions of Canon 27." 

The provisions of Canon 27 referred to have been 
incorporated into DR 2-101. 

Informal Opinion 854 states:  

"From a review of the Committee's Opinions, 
it would appear that the first consideration 
as to whether the newspaper article violates 
Canon 27 would be to consider whether or 
not the newspaper article was solicited or 
unsolicited. If it was solicited particularly 
with the view in mind of gaining some 
benefit, then clearly such an article would be 
improper and a violation of Canon 27. On 
the other hand, if the reporter from the 
newspaper wrote the article without 
consultation with the attorney or without the 
attorney having anything to do with the 
solicitation of the article, then certainly the 
attorney could not be charged with unethical 
conduct. 

"As you point out in your letter, it is difficult 
in many instances to establish whether the 



newspaper article was solicited or unsolicited 
and whether the intent of the lawyer 
involved was to extol his ability as an 
attorney. If this is a repeated practice on the 
part of a newspaper to publicize the cases 
handled by one or more particular attorneys 
and to extol their ability in the articles, it 
would appear to the Committee that such 
news articles were obtained with the 
attorney's consent as pointed out in Formal 
Opinion 62 cited above. In any event, the 
repeated writing of such articles would call 
the matter to the attention of the attorney 
and therefore, we believe it would be his 
duty in accordance with Formal Opinion 62 
to request that the newspaper discontinue 
such publications."  

In Advisory Opinion No. 74-11 this Committee set forth 
certain guidelines with respect to newspaper 
advertising, and though not directly in point, certain 
discussion therein is applicable to the present problem 
and should be incorporated by reference. 

An inquiry has also been received from NCLE, Inc., a 
subordinate organization of the Nebraska State Bar 
Association, concerning the propriety of sending but 
news releases identifying by name the lawyers who 
were in attendance at legal education seminars.  

The holding in Formal Opinion 307 of the ABA 
Committee on Professional Ethics would seem to be 
applicable. The Committee's opinion was requested on 
the ethical problems involved in the annual check-up 
program established and promoted by state and local 
bar associations. The program was to be promoted by 
the bar association by means of speakers, committees, 
films, and institutional advertising. The Committee 
ruled:  

"There is nothing unethical in a bar 
association sponsering and promoting 
annual legal check-up programs among the 
lay public. It may engage in a dignified 

http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1970s/74-11.htm


institutional educational campaign so long as 
it does not involve the identification of a 
particular lawyer with the check-up 
program. Such educational material may 
point out the value of the annual legal 
check-up and may be printed in 
newspapers, magazines, pamphlets, and 
brochures, or produced by means of films, 
radio, television or other media. The printed 
materials may be distributed in a dignified 
way through the offices of persons having 
close dealings with lawyers as, for example, 
banks, real estate agents, insurance agents 
and others. They may be available in 
lawyers' offices. The bar association may 
prepare and distribute to lawyers materials 
and forms for use in the annual legal check-
up. 

"Lawyers as individuals may not ethically 
permit their names to be identified with such 
promotion. They may not point out the need 
for such a check-up to those who are not 
their regular clients, except by means of bar 
association sponsored pamphlets available in 
their offices for taking. They may direct 
attention of their regular clients to the value 
of a check-up. "  

The motive of the lawyer is always the important factor, 
and such can be judged generally only by the subject 
matter of the releases, their tone, and the general 
reputation of the lawyer. Again, the lawyer should not 
only avoid all aspects of both direct and indirect 
advertising for professional employment, but also, 
should avoid suspicion in the premises. "He should 
strive at all times to uphold the honor and to maintain 
the dignity of the profession." Informal Opinion 546. We 
conclude: 

     1.    A lawyer should not prepare or 
cause to be prepared a news release for 
publication setting forth his attendance at 
any legal education seminar or programs of 



a similar nature. 

     2.    A lawyer should not knowingly 
permit the use of his name in news articles 
concerning such attendance.  

     3.    The Nebraska State Bar Association, 
its subordinate bodies and committees, 
should not identify lawyers in attendance at 
such programs.  
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