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AN ATTORNEY WHO HAS RENDERED A TITLE OPINION 
TO A CLIENT ON REAL ESTATE HE IS PURCHASING, MAY 
ALSO, WITH THE CLIENT'S CONSENT, RENDER A TITLE 
OPINION TO THE BANK FINANCING THE PURCHASE, 
AND HE WOULD NOT SUBSEQUENTLY BE PRECLUDED 
FROM REPRESENTING EITHER PARTY IN A 
FORECLOSURE PROCEEDING WHICH DOES NOT BRING 
INTO QUESTION THE VALIDITY OF THE LEGAL TITLE OR 
THE MORTGAGE AS A VALID FIRST LIEN, PROVIDED HE 
IS NOT THEN REPRESENTING BOTH BANK AND 
MORTGAGOR AS REGULAR CLIENTS OR THAT THERE 
ARE NO ADDITIONAL CONFLICT OF INTEREST FACTORS 
INVOLVED BEYOND THE FACT OF HAVING RENDERED 
THE ORIGINAL TITLE AND LOAN OPINIONS. 

FACTS  

You have inquired as to whether it would be proper for 
you to render a title opinion to a bank with respect to a 
tract of land which a client of yours is planning to 
purchase and with respect to which you have already 
prepared and given a title opinion to your client.  

You asked for the advice of the Committee with respect 
to whether a conflict of interest existed with respect to 
preparing a title opinion for the bank for loan purposes, 
and whether or not you would be precluded from 
representing your client in the event the bank took 
foreclosure action on the mortgage at a later date.  

DISCUSSION  

The Canon involved would appear to be Canon 5 of the 
Code of Professional Responsibility which provides as 
follows:  

"A lawyer should exercise independent 
professional judgment on behalf of a client." 



Ethical Consideration 5-14 provides as follows: 

"Maintaining the independence of 
professional judgment required of a lawyer 
precludes his acceptance or continuation of 
employment that will adversely affect his 
judgment on behalf or dilute his loyalty to a 
client. This problem arises whenever a 
lawyer is asked to represent two or more 
clients who may have differing interests 
whether such interests be conflicting, 
inconsistent, diverse or otherwise 
discordant." 

An analogous situation is found in ABA Formal Opinion 
No. 37 wherein it was held that an attorney who, as a 
publicly employed Assistant Chief Title Examiner, 
perfunctorily approved a title examination may not 
represent a party in a suit concerning that title even 
though such approval antedated his representation by 
10 years. 

Also applicable is the following from Drinker, Legal 
Ethics, Chapter 6, Page 113:  

"A lawyer may not accept employment to 
attack the validity of an, instrument which 
he drew for a client, or accept employment 
to take a position with regard to an 
instrument contrary to an opinion which he 
has given construing it. Where two 
individuals for whom he drew a contract or a 
mortgage get into a dispute over it, he may 
not represent either." 

On the other hand, it is also stated in Drinker at Page 
105: 

"The test of inconsistency is not whether the 
attorney has ever appeared for the party 
against whom he now proposes to appear, 
but it is whether his accepting the new 
retainer will require him, in forwarding the 
interest of his new client, to do anything 



which will injuriously affect his former client 
in any matter in which he formerly 
represented him, and also whether he will 
be called upon, in his new relation, to use 
against his former client any knowledge or 
information acquired through their former 
connection." 

Normally, a mortgage foreclosure action does not raise 
an issue of title or the validity of the mortgage lien. The 
subject matter of the inquiring attorney's opinions, 
therefore, are not material to the questions involved in 
the usual foreclosure action. 

CONCLUSION  

Accordingly, your questions are answered as follows:  

     1.    There is no basic conflict of interest in preparing 
a title opinion for the Bank for loan purposes so long as 
you disclose to your client for whom you have previously 
prepared the title opinion that you are doing so, and he 
has no objection.  

     2.    Unless the subsequent foreclosure action brings 
into question the validity of legal title or of the mortgage 
as a valid first mortgage lien as to which you have 
rendered opinions, the majority of the Committee feel 
that you would not be precluded from representing 
either party in the foreclosure proceeding--assuming, of 
course, that you are not at that time representing both 
the Bank and the mortgagor as regular clients or that 
there are no additional conflict of interest factors 
involved other than the fact of your having rendered the 
title and loan opinions originally.  
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