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IT IS NOT PROPER FOR AN ATTORNEY TO 
UNILATERALLY NOTIFY A CLIENT HE WILL BE CHARGED 
INTEREST ON A PAST DUE ACCOUNT AFTER A DATE 
CERTAIN IN THE FUTURE. INTEREST MAY PROPERLY BE 
CHARGED ONLY BY AGREEMENT WITH THE CLIENT. 

FACTS  

The following questions have been submitted to the 
Committee:  

     a.    May attorneys notify their clients they will be 
charged interest on past due accounts after a date 
certain in the future?  

     b.    May attorneys charge their clients the highest 
rate of interest allowed by law as consideration for the 
forbearance and giving time for the payment of money?  

     c.    Under what circumstances may attorneys 
charge interest on open accounts and at what rate of 
interest?  

DISCUSSION  

You say in the body of your letter at the top of page 
three, "We would like to notify our clients who have 
owed us money for more than ninety days that at a 
given time in the future, probably 30 days after 
notification, we will begin charging interest at the rate of 
11% per year as a matter of economic necessity. We 
would point out the time allowed to make payment 
without interest should be sufficient to permit them to 
finance with their banker at lower available rates and 
nonpayment after that date will constitute an agreement 
to pay us 11%".  

A similar inquiry was made to the Committee on Ethics 
and Professional Responsibility of the American Bar 
Association. The reply of that committee is their 



informal decision C-741 entitled, "Interest on Unpaid 
Legal Fees". Their opinion is relatively short and we 
quote it in full:  

"You have inquired as to the propriety of 
including in your billhead form in small print 
the legend:  
 
     'Interest at the rate of 6% per annum 
will be charged on all accounts not paid 
within 30 days.'  
 
It is the opinion of the Committee that such 
practice would be improper, both where the 
clients have agreed upon the amounts of the 
fees and where they have not. 
 
In the latter case, it might appear that the 
claimed accrual of interest on fees upon 
which clients have not agreed, either in 
advance or upon conclusion of the services, 
constituted a bargaining weapon an attorney 
might use in reaching agreement as to the 
amounts of the fees. 
 
Whether or not the amounts of the fees 
have been agreed upon, the effect would 
appear to be an inducement (the saving of 
interest) to pay promptly. The effect is not 
dissimilar to offering a discount for prompt 
payment of attorneys' fees, and this practice 
was specifically disapproved by the 
Committee in Opinion 151 (February 15, 
1936) in which the Committee quoted from 
Canon 12 as follows: 

     'In fixing fees it should never be 
forgotten that the profession is a branch of 
the administration of justice and not a mere 
money getting trade;' 
 
and condemned the discount practice as 
unsuited to the legal profession although 
sound, proper and customary practice in 



business. The Committee in Opinion 151 
went on to state: 
 
     'Business transactions are frankly 
impersonal and commercial in character. On 
the other hand, the professional relationship 
between an attorney and his client is highly 
personal.Practices which overlook the 
personal element in an attorney's 
relationship with his client and which tend 
toward an undue commercial emphasis are 
to be condemned.' 
 
However, in a special case where it is clear 
that the client has agreed as to the amount 
of a fee and is able to pay it, but desires 
that payment be deferred for his 
convenience, it would not per se be 
unethical for his attorney to accept from the 
client, or even suggest, a promissory note in 
the amount of the agreed fee, with interest 
to accrue from a specified date and the note 
to mature at an agreed date and with the 
client having a right of prepayment without 
penalty. Such cases would not be common 
in a lawyer's practice, and in each the 
interest rate and maturity date of the note 
would have to be a matter of special 
agreement between the attorney and his 
client. Informal Decision C-593 (October 25, 
1963.)" 

CONCLUSION 

The Nebraska Advisory Committee concurs with the 
above-quoted opinion of the Committee on Ethics of the 
American Bar Association. We believe that the sections 
of the Nebraska statutes in Chapter 45 which relate to 
interest are for the control of commercial practices in 
charging interest and you cannot equate such statutes 
in any way to the fixing and collection of fees by a 
lawyer in the practice of law. This is not to say, 
however, that interest can never be charged on 
delinquent accounts. It can be only with the client's 



agreement. See our Opinion No. 75-1(7).  

We, therefore, answer your three questions as follows:  

     a.        No.  

     b.        Only when your client asks for time and 
agrees to pay interest in the amount agreed upon.  

     c.        The answer is the same as b.  
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