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IT WOULD NOT BE ETHICAL FOR A FULL-TIME 
PRACTICING ATTORNEY TO SIMULTANEOUSLY BECOME 
A PARTNER, SHAREHOLDER, DIRECTOR OR OFFICER IN 
A CORPORATION ESTABLISHED FOR THE SPECIFIC 
PURPOSE OF FURNISHING LEGAL EDUCATIONAL 
CONSULTING, WITH THE ATTORNEY TO BE AN 
INTEGRAL PART OF THE RESEARCH AND CONSULTING. 

FACTS  

You state you have been asked to become a partner or 
a shareholder, director or officer in a corporation to be 
established for the specific purpose of furnishing legal 
educational consulting. The entity established would do 
research and furnish consultant services in the field of 
law and education. The entity established would 
advertise in legal and educational journals. You would 
be an integral part of the research and consulting, but 
would continue in the full-time practice of law.  

CONCLUSION  

The Committee is of the opinion that the proposed 
arrangement is prohibited by the Code of Professional 
Responsibility.  

DR 3-101 (A) provides:  

"A lawyer shall not aid a non-lawyer in the 
unauthorized practice of law." 

DR 3-102 (A) provides in part: 

"A lawyer or law firm shall not share fees 
with a non-lawyer..." 

DR 3-103 (A) Provides: 

"A lawyer shall not form a partnership with a 
non-lawyer if any of the activities of the 



partnership consist of the practice of law." 

The following provisions of the Code of Professional 
Responsibility and ethical considerations also have 
application here: 

DR5-101 (A):     Except with the consent of 
his client after full disclosure, a lawyer shall 
not accept employment if the exercise of his 
professional judgment on behalf of his client 
will be or reasonably may be affected by his 
own financial, business property or personal 
interests. 

DR5-107 (A): Except with the consent of his client after 
full disclosure, a lawyer shall not: 

     (1)    Accept compensation for his legal 
services from one other than his client. 
 
     (2)    Accept from one other than his 
client anything of value related to his 
representation of or his employment by his 
client. 
 
(B): A lawyer shall not permit a person who 
recommends, employs, or pays him to 
render legal services for another to direct or 
regulate his professional judgment in 
rendering such services. 
 
(C): A lawyer shall not practice with or in 
the form of a professional corporation or 
association authorized to practice law for a 
profit, if: 
 
     (1)    A non-lawyer owns any interest 
therein, except that a . . . (inapplicable); 
 
     (2)    A non-lawyer is a corporate 
director or officer thereof; or 
 
     (3)    A non-lawyer has the right to direct 
or control the professional judgment of a 



lawyer. 
 
EC5-1:    The professional judgment of a 
lawyer should be exercised within the 
bounds of the law, solely for the benefit of 
his client and free of compromising 
influences and loyalties. Neither his personal 
interests, the interests of other clients, nor 
the desires of third persons should be 
permitted to dilute his loyalty to his client. 

There is no doubt that the entity which you describe 
would be engaged in the practice of law. 

Ethical consideration 3-5 provides:  

"What constitutes the practice of law? EC3-
5: Functionally, the practice of law relates to 
the rendition of services for others that call 
for the professional judgment of a lawyer. 
The essence of the professional judgment of 
the lawyer is his educated ability to relate 
the general body and philosophy of law to a 
specific legal problem of a client . . ." 

The opinions of the American Bar Association Committee 
on Ethics support the foregoing conclusion: 

Formal Opinion No. 201 States: 
 
     "A business partnership between an 
attorney and a layman is permissible unless 
the service rendered is regarded as the 
practice of law when performed by an 
attorney." 

Informal Opinion 1264 dealt with legal research firms 
supplying legal research for lawyers. The firm was 
wholly owned by a layman. The Committee held that the 
corporation would be engaged in the authorized practice 
of law and lawyer participation was forbidden. DR 3-101 
(A). 

Accordingly, your participation in the proposed entity 



would be prohibited and the questions you ask must be 
answered in the negative.  
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