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THE USE OF CREDIT CARDS FOR THE PAYMENT OF 
LEGAL SERVICES AND EXPENSES IS PERMITTED UNDER 
THE CODE OF PROFESSIONAL RESPONSIBILITY IF 
SPECIFIED GUIDELINES ARE FOLLOWED. PERMITTED 
USE OF SUCH CREDIT CARDS INCLUDES A POSSIBLE 
NOTICE TO THE CLIENT, TO BE ENCLOSED WITH THE 
STATEMENT FOR SERVICES, ADVISING THE CLIENT 
THAT THE ATTORNEY ACCEPTS CERTAIN SPECIFIED 
CREDIT CARDS AND THUS GIVING THE CLIENT THE 
OPPORTUNITY TO ELECT PAYMENT BY SUCH CREDIT 
CARD. OPINION NO. 77-2 IS HEREBY RESCINDED. 

FACTS  

An opinion has been requested from the Advisory 
Committee as to the propriety of an attorney's including 
a notice with the statement for services to the effect 
that the client may pay the bill by certain credit cards 
that the attorney accepts, thus giving the client the 
opportunity to elect payment by credit card by 
completing and returning and enclosed form specifing 
the client's credit card preference and identification 
number.  

DISCUSSION  

Disciplinary Rule 2-101(B)(18), as adopted by the 
Nebraska Supreme Court on November 28, 1977, 
specifically contemplate the use of credit cards by 
stating that an attorney's advertising or publicity may 
state whether credit cards or other credit arrangements 
are accepted. The specific question presented to us in 
this opinion is whether it is a violation of the Code of 
Professional Responsibility for the lawyer to include with 
his statement for services rendered a notice advising the 
client that he does accept certain credit cards and that 
the bill may be paid by using these credit cards. The 
inquiry goes further to ask the propriety of having the 
notice include a form that the client can use to state his 
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credit card number.  

This Committee is of the opinion that a notice is not a 
violation of the Code of Professional Responsibility. The 
use of credit cards was specifically permitted by Formal 
Opinion 338 of the American Bar Association Committee 
on Ethics and Professional Responsibility, dated 
November 16, 1974. In that opinion, the American Bar 
Committee took the position that the use of credit cards 
for the payment of legal expenses and services is 
permitted under the Code, providing all other provisions 
of the Code were fully and completely observed. 
However, it was specifically provided that a credit card 
plan did conform to the Code provisions if the plan 
required that:  

     1.    All publicity and advertising relating to a credit 
card plan must be subject to the prior approval in 
writing of the state or local Bar Committee having 
jurisdiction of the Professional Ethics of the attorneys 
involved.  

     2.    No directory of any kind must be printed or 
published of the names of individual attorney members 
who subscribe to the credit card plan.  

     3.    No promotional materials of any kind are to be 
supplied by the credit card company to a participating 
attorney except possibly a small insignia to be tactfully 
displayed in the attorney's office indicating his 
participation in the use of the credit card.  

     4.    The lawyer must not encourage participation in 
the plan, but his position must be that he accepts the 
plan as a convenience for clients who desire it. In 
addition, the lawyer may not increase his fee for legal 
services rendered to the client because of his 
participation in the credit card plan.  

     5.    The charges made by the attorney to a client 
pursuant to a credit card plan must be only for services 
actually rendered or cash actually paid on behalf of a 
client.  



     6.    In participating in a credit card program, the 
attorney must scrupulously observe his oligation to 
preserve the confidences and secrets of his client.  

The Committee went on to also find that it was not 
unethical for a lawyer to charge interest on delinquent 
accounts in connection with such a credit card system. 
However, the client must be advised that the lawyer 
intends to charge interest and the client must agree to 
the payment of interest on accounts that are delinquent 
for more than the stated period of time. A copy of 
Formal Opinion 338 is attached to this opinion.  

This Committee hereby adopts Formal Opinion 338 as it 
relates to the use of a credit card plan, excluding any 
question of interest. This Committee has on various 
occasions in the past, including quite recently, 
expressed its opinion concerning the charging of interest 
on unpaid accounts and nothing in Formal Opinion 338 
shall be considered to alter any previous 
announcements by this Committee on that point. 
However, the Committee does adopt the rational of 
Formal Opinion 338 as it relates to credit card plans.  

Specifically referring to the question of a notice to be 
placed in a statement for services, the only question 
raised in the above six points concerns whether this 
constitutes a "promotional material" which may be 
considered to be unethical. We do not believe that the 
simple inclusion of a notice advising the client of the 
availability of such a service as payment by credit card 
would constitute solicitation or an unethical activity. This 
opinion is restricted only to notices given to clients to 
whom services have already been rendered. It is not to 
be construed as any permission of advertising 
concerning credit cards or any other activities 
concerning credit cards.  
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