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WHERE AN ATTORNEY IS THE PERSONAL 
REPRESENTATIVE OF A DECEDENT'S ESTATE, AND THE 
ATTORNEY'S LAW FIRM RENDERS LEGAL SERVICES TO 
THE PR, THE FIRM MAY BE COMPENSATED FOR THE 
LEGAL SERVICES, AND THE PR MAY BE COMPENSATED 
FOR HIS SERVICES AS PR, PROVIDED THAT THE 
COMBINED COMPENSATION IS NOT EXCESSIVE FOR 
THE SERVICES RENDERED. 

FACTS  

Under the terms of a decedent's will, an attorney is 
appointed personal representative, and the attorney 
qualifies and serves as PR. The law firm of which the 
attorney is a member performs legal services in 
connection with the probate of the estate. Some of the 
legal services are performed by the PR himself.  

QUESTION PRESENTED  

May the law firm of which the PR is a member receive 
compensation for the legal services rendered to the PR, 
in addition to the compensation which the attorney 
receives his services as PR?  

DISCUSSION  

EC 2-17 admonishes that "[a] lawyer should not charge 
more than a reasonable fee." DR 2-106(A) provides that 
"[a] lawyer shall not enter into an agreement for, 
charge, or collect an illegal or clearly excessive fee." DR 
2-106(B) says that a fee is clearly excessive if a lawyer 
of ordinary prudence would be left with a definite and 
firm conviction that the fee is in excess of a reasonable 
fee.  

The Committee on Ethics and Professional Responsibility 
of the American Bar Association, in Informal Opinion 
1338, dated August 19, 1975, stated that it would not 



be ethically improper for a law firm to require a member 
of the firm who acts as executor of an estate to pay to 
the firm any amount received by the attorney for his 
services as executor, where the firm acted as attorney 
for the executor and lawfully received the maximum fee 
allowable by the court for the firm's legal services. In 
connection with this ruling, the ABA Committee assumed 
that the receipt of both the attorney's fee and the 
executor's fee would not be illegal in the jurisdiction in 
question.  

The Supreme Court of Nebraska has held that an 
attorney who serves as the administrator of an estate, 
and who also performs legal services which are 
necessary and beneficial to the estate, may be allowed 
compensation for the legal services, in addition to the 
compensation payable to the attorney for his services as 
administrator. The Court held that the legal services 
were "extraordinary" under section 30-1412, R.R.S. 
1943. Anderson v. Lamme, 174 Neb. 398, 118 N.W.2d 
339 (1962).  

Section 30-1412, R.R.S. 1943, was repealed in 
connection with the adoption of the Uniform Probate 
Code, as amended, which became effective on January 
1, 1977. Under the Uniform Probate Code, as amended, 
a personal representative has authority to employ 
persons, including attorneys, ever if they are associated 
with the PR, and the personal representative is entitled 
to reasonable compensation for his services. R.R.S. 
1943, Reissue of 1979, §§ 30-2476(21), 30-2480. The 
probate code permits the personal representative to 
determine the amount of the fees to be paid to the PR 
and the PR's attorneys. This is an important departure 
from the previous practice, under which the fees were 
determined by the County Court. See the comment 
following section 30-2482, R.R.S. 1943, Reissue of 
1979.  

Although the practice under the probate code differs 
considerably from the previous practice, we are not 
aware of any provision in the code that changes the 
rule, set forth in the case of Anderson v. Lamme, supra, 
that a personal representative may receive 



compensation for his legal services, in addition to the 
compensation which he receives for his services as PR.  

An analogous situation was considered in Informal 
Opinion 1454 of the ABA Committee on Ethics and 
Professional Responsibility, dated May 12, 1980. One of 
the questions submitted for consideration was whether a 
lawyer serving as a trustee in bankruptcy could employ 
his own law firm to represent him as trustee for the 
purpose of prosecuting claims under the Truth in 
Lending Act. The ABA Committee found that there was 
nothing in the Code of Professional Responsibility 
forbidding the trustee's firm from representing him. The 
Committee did point out, however, that the employment 
of attorneys by a trustee in bankruptcy requires the 
approval of the bankruptcy court.  

CONCLUSION 
It is our opinion that a law firm which performs legal 
services on behalf of a PR who is a member of the firm 
may receive compensation for the legal services, while 
the PR may, in addition, receive compensation for his 
services as PR. Our opinion is subject to the condition, 
of course, that the total compensation must not be 
excessive, taking into consideration the services 
performed in both capacities. 
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