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AN ATTORNEY MAY NOT ETHICALLY INCLUDE IN A FEE 
AGREEMENT CLAUSES PROVIDING (1) THAT THE 
CLIENT MAY NOT SETTLE THE CASE WITHOUT THE 
LAWYER'S APPROVAL, OR (2) THAT IF THE CLIENT 
DOES SETTLE THE CASE WITHOUT THE ATTORNEY'S 
APPROVAL, THE ATTORNEY WOULD BE ENTITLED TO 
RECOVER THE GREATER OF THE AGREED UPON 
PERCENTAGE OR AN HOURLY FEE THAT WOULD BE 
CUSTOMARY FOR THE TYPE OF LAWSUIT. 

STATEMENT OF FACTS  

A member of the Nebraska State Bar Association 
regularly represents clients on a contingent fee basis. 
He is concerned about the situation in which a client 
elects to settle a case for an amount less than the 
attorney believes is the reasonable value of the case. 
Such a settlement will naturally reduce the amount of 
the attorney's contingent fee.  

QUESTIONS PRESENTED  

The attorney has requested an opinion as to whether he 
can ethically include in his fee agreements clauses 
providing (1) that the client may not settle the case 
without the lawyer's approval, and/or (2) that if the 
client does settle the case without the attorney's 
approval, the attorney would be entitled to recover the 
greater of the agreed upon percentage or an hourly fee 
that would be customary for the type of lawsuit.  

DISCUSSION  

Both of the proposed provisions raise questions 
involving the relative authority of attorney and client, as 
well as the parties' ability contractually to alter their 
authority. The second provision also presents a situation 
in which the resulting fee may be considered 



"excessive."  

I.  No Settlement Without the Consent of the Attorney.  

Within the lawyer-client relationship, the client 
traditionally retains the authority to make decisions 
regarding the objectives of representation. The Code of 
Professional Responsibility states that "[a] lawyer shall 
not intentionally [f]ail to seek the lawful objectives of 
his client through reasonably available means permitted 
by law and the Disciplinary Rules.." CODE OF 
PROFESSIONAL RESPONSLITY DR 7-101(A)(1980). More 
specifically, EC 7-7 provides that:  

In certain areas of legal representation not 
affecting the merits of the cause or 
substantially prejudicing the rights of a 
client, a lawyer is entitled to make decisions 
on his own. But otherwise the authority to 
make decisions is exclusively that of the 
client and, if made within the framework of 
the law, such decisions are binding on his 
lawyer. As [a] typical example[] in civil 
cases, it is for the client to decide whether 
he will accept a settlement offer. . . . 

See, also, Smith v. Ganz, 219 Neb. 432, 363 N.W.2d 
526 (1985) (quoting EC 7-7). The Model Rules are even 
more clear on the issue, stating plainly that "[a] lawyer 
shall abide by a client's decision whether to accept an 
offer of settlement of a matter." MODEL RULES OF 
PROFESSIONAL CONDUCT Rule 1.2(a)(1983). While the 
Model Rules have not been adopted in Nebraska, they 
are consistent with the Model Code and may be 
instructive. Thus it seems clear that the authority 
concerning whether to accept a settlement offer lies 
exclusively with the client. The question remains, 
however, as to whether the client may enter into a 
contractual arrangement with his attorney in which he 
or she gives this decisionmaking power to the attorney. 
Although the Code of Professional Responsibility does 
not directly address this issue, the language of the 
relevant provisions indicates that the lawyer may not 
contract away the client's authority to settle. For 



example, EC 7-7 states that the authority to make 
decisions is "exclusively" that of the client. EC 7-8 
further provides that "[i]n the final analysis ... the 
lawyer should always remember that the decision 
whether to forego legally available objectives or 
methods because of non-legal factors is ultimately for 
the client and not for himself." 

Comment 5 to Rule 1.2 of the ABA Model Rules of 
Professional Conduct strongly supports this position:  

An agreement concerning the scope of 
representation must accord with the Rules of 
Professional Conduct and other law. Thus, 
the client may not be asked to agree to ... 
surrender the right to . . . settle litigation 
that the lawyer may wish to continue. 

The Committee finds this Rule, although not specifically 
adopted, to be instructive. See, also, Southworth v. 
Rosendahl, 133 Minn. 447, 158 N.W. 717 (1916) which 
concludes that a contractual provision removing a 
client's ability to compromise, settle or negotiate his 
own claim would be void as against public policy. 

Accordingly, it is the opinion of the Committee that any 
provision limiting the client's ultimate authority to settle 
a matter will be unenforceable and improper.  

II.  If the Client Settles for Less Than What the Attorney 
Believes is the Reasonable Value of the Case, May the 
Attorney Charge the Greater of the Contingent 
Percentage or an Hourly Rate Customary for that Type 
of Lawsuit.  

A provision allowing the attorney to choose between the 
contingent percentage and an hourly fee presents issues 
similar to that discussed above. From the client's 
perspective, this provision restricts the authority to 
settle a matter, because presumably the only time this 
will be an issue is when early settlement results in a 
contingent fee less than the hourly fee. The client's 
authority is restricted because while considering 
settlement the client must not only consider his or her 



own interests, but the attorney's fee as well.  

From the attorney's perspective, this merely presents an 
arm's-length contractual arrangement that will never 
result in anything but a reasonable fee. Either the client 
will pay the agreed-upon contingent percentage or a 
reasonable hourly fee. With this arrangement fully 
disclosed at the outset, the client still retains complete 
authority over whether or not to settle his case.  

The proposed provision raises two distinct ethical issues 
concerning the client's ultimate authority to settle a 
matter and the "reasonableness" of a fee arrangement 
under the Model Code. Moreover, enforcement of such a 
provision would raise several practical problems.  

     A.    Client's Ultimate Authority.  

As discussed above, a provision that requires the 
attorney's consent prior to settlement is improper. A 
provision providing for an hourly fee if the attorney does 
not approve of a settlement offer raises a more difficult 
question. Clearly the client's authority is restricted, but 
the client still retains the ability to settle. An early 
settlement will result merely in a higher legal fee.  

The Wisconsin State Bar Association Advisory 
Committee addressed a situation in which the attorney's 
contingent fee contract contained the following 
provision:  

In the event, contrary to the advice of the 
attorney, the client instructs the attorney to 
discontinue the matter, the attorney shall 
discontinue the matter and the client shall 
pay the attorney for the time expended in 
the matter at the attorney's hourly rate of 
$80 per hour plus expenses. 

Wisconsin Ethics Opinion E-82-5. In the relevant 
situation, the client has received an offer that the 
attorney deems inadequate, but the client desires to 
accept. Finding the provision improper, the committee 
stated: 



In that situation, it would be improper for 
the lawyer to charge on an hourly basis. If 
the lawyer were permitted to charge on an 
hourly basis, the client, to some extent, 
loses control of his case as he or she would 
face the choice of a lawyer's bill he cannot 
afford and a lawsuit which he or she doesn't 
want to pursue. 

Id. See, also, Jones v. Feiger, Collison & Killmer, slip 
opinion, 1994 WESTLAW 716892 (Colo. Ct. App. 1994) 
(unpublished) (provisions of fee agreement which allow 
law firm to withdraw if client refuses to accept 
settlement unenforceable as inappropriately impinging 
on client's right to control settlement). 

Under the reasoning of the Wisconsin State Bar 
Association Advisory Committee, a provision giving the 
attorney the option between a contingent fee and an 
hourly fee if the client accepts a settlement offer which 
the lawyer deems unsatisfactory is an impermissible 
transfer of the authority of the client to the attorney. 
Additionally, under the Model Code, this is arguably in 
violation of DR 7-101(A) and EC 7-7 (discussed above).  

     B.    Excessive Fee.  

In addition to improperly limiting the client's authority to 
settle a matter, the proposed language may result in an 
"excessive" fee arrangement under the Model Code. DR 
2-106(A) states that a lawyer "shall not enter into an 
agreement for, charge, or collect an illegal or clearly 
excessive fee." DR 2-106(B) continues:  

A fee is clearly excessive when, after a 
review of the facts, a lawyer of ordinary 
prudence would be left with a definite and 
firm conviction that the fee is in excess of a 
reasonable fee. Factors to be considered as 
guides in determining the reasonableness of 
a fee include the following: .(8) whether the 
fee is fixed or contingent. 



See, also, Kirby v. Liska, 214 Neb. 356, 334 N.W.2d 179 
(1983) (quoting DR 2-106(A) and (B)). The relationship 
of contingency to reasonableness can best be explained 
by the purposes behind allowing contingent fees in the 
first place. Generally, a lawyer is forbidden from taking 
a proprietary interest in a cause of action. DR 5-1 01 
(A). EC 5-7 explains that "[t]he possibility of an adverse 
effect upon the exercise of free judgment by a lawyer on 
behalf of his client during litigation generally makes it 
undesirable for the lawyer to acquire a proprietary 
interest in the cause of his client or otherwise to become 
financially interested in the outcome of the litigation." 
An exception has been carved from this general rule 
allowing a lawyer to charge a reasonable contingent fee 
in a civil case. DR 5-103(A)(2). EC 2-20 explains the 
reasons for this exception: 

Contingent fee arrangements in civil cases 
have long been commonly accepted in the 
United States in proceedings to enforce 
claims. The historical bases of their 
acceptance are that (1) they often, and in a 
variety of circumstances, provide the only 
practical means by which one having a claim 
against another can economically afford, 
finance, and obtain the services of a 
competent lawyer to prosecute his claim, 
and (2) a successful prosecution of the claim 
produces a res out of which the fee can be 
paid. 

Similarly, EC 5-7 provides that "although a contingent 
fee arrangement gives a lawyer a financial interest in 
the outcome of litigation, a reasonable contingent fee is 
permissible in civil cases because it may be the only 
means by which a layman can obtain the services of a 
lawyer of his choice." 

The contingent fee is also justified by the fact that the 
attorney shares in the risk of the action. In its 
discussion of a contractual provision identical to the one 
proposed, the Wisconsin State Bar Association discussed 
the relationship between the risks involved in a 
contingent fee arrangement and the percentage charged 



by the attorney.  

"[T]he large attorney's fees which are 
generated by the contingent fee can only be 
justified because of the risks the lawyers 
must bear of not making an adequate 
recovery to cover his or her time in certain 
cases. The client's desire to accept a less 
than satisfactory settlement offer is an 
inherent part of that risk. To suggest that a 
lawyer can have it both ways with the use of 
the proposed clause is not acceptable to the 
committee." 

Wisconsin Ethics Opinion E-82-5. The Ethics Opinion 
concludes its discussion by stating that "to include the 
proposed language in the contingent fee contract so as 
to permit charging a client on an hourly basis if the 
lawyer deems a settlement offer inadequate, is, in the 
opinion of the committee, overreaching and, therefore, 
unethical." Id. Accordingly, to include the proposed 
provision may result in a fee arrangement considered 
"excessive" under DR 2-106. 

There is a line of Nebraska cases that might support an 
argument allowing the hourly fee provision. For 
example, in Baker v. Zikas, 176 Neb. 290, 125 N.W.2d 
715 (1964), the attorney and client entered into a 
contingent fee arrangement. When the attorney was 
discharged without the payment of any fees by the 
client prior to resolution of the case, the Nebraska 
Supreme Court held that the attorney could recover the 
reasonable value of the services already rendered. The 
court determined that "under the law the maximum 
reach of [the attorney's] right to fees is the reasonable 
value of [his] services actually rendered to date of 
discharge." Id. at 294, 125 N.W.2d at 718. The attorney 
was allowed to recover in quantum meruit.  

An argument might be raised that this decision impliedly 
permits the type of fee agreements proposed in the 
instant inquiry. The Supreme Court in Baker, however, 
was not addressing an either/or type of agreement. It 
was merely considering whether an attorney discharged 



under a contingent fee agreement might be entitled to 
attorney fees. Under that consideration it determined 
that the maximum amount of fees the attorney fee 
could recover would be at an hourly rate. If the question 
is rather the contingent fee percentage or the hourly 
rate, it would be reasonable to require the attorney to 
adhere to the contract, and allow him or her to collect 
only the contingency.  

     C.    Practical Problems.  

One further problem with this provision is that it gives 
the attorney broad discretion as to what he or she 
believes is the "reasonable value of the case." 
Theoretically, once the lawyer has invested enough time 
in the matter that the contingent fee of any reasonable 
settlement will not be sufficient, the attorney could 
withhold approval and charge an hourly fee.  

It should be noted that a lawyer intentionally 
withholding consent to generate a higher hourly fee 
would clearly be unethical. EC 5-1 states that "[t]he 
professional judgment of a lawyer should be exercised, 
within the bounds of the law, solely for the benefit of his 
client and free of compromising influences and 
loyalties." Personal interests should not be permitted to 
dilute the attorney's loyalty to the client.  

Determining whether a lawyer is legitimately 
withholding approval of a settlement offer or wrongfully 
doing so would be extremely difficult. This issue would 
surely be raised by an unhappy client each time a 
lawyer tries to charge the higher hourly fee under such 
a provision. This difficult issue could be completely 
avoided by prohibiting the proposed contractual 
provision in the first place. Moreover, EC 2-23 states 
that "[a] lawyer should be zealous in his efforts to avoid 
controversies over fees with clients...." The subjective 
nature of the lawyer's determination of the 
"reasonableness" of a settlement offer has great 
potential for controversy.  

CONCLUSION  



     (1)    It is improper, if not void as against public 
policy, for a lawyer to attempt to contract away the 
client's right to settle his or her claim.  

     (2)    It is the opinion of the Committee -that a 
contractual agreement whereby a client electing to 
settle a case for an amount less than the amount which 
the attorney believes is the reasonable value of the 
case, may be charged an hourly fee, instead of the 
contingent fee otherwise agreed upon, unduly restricts 
the client's ability to accept settlement offers and may 
result in excessive charges. Such a contractual provision 
is not permissible. This opinion does not address the 
case when a lawyer is dismissed, but the claim 
continues to be prosecuted.  
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